5 tips hoe om te gaan met plotselinge omzetdaling

Menig ondernemer heeft de afgelopen nachten ongetwijfeld slecht geslapen. De disruptieve maatregelen hebben een grote impact op ondernemingen door, bijvoorbeeld plotselinge omzetdalingen. Vorige week heb ik al een blog geschreven met 9 tips om de corona effecten op je bedrijf te minimaliseren maar de ontwikkelingen volgen elkaar zo snel op dat ik nog met een paar tips kom.

Hoe nu om te gaan met plotselinge omzetdaling?

Als ‘bedrijfsadviseur’ en ‘corporate recovery adviseur’ weet ik hoe het is als de toekomst van je bedrijf er in korte tijd anders uit ziet dan verwacht. Zelfs zoveel anders, dat het acuut vraagt om te schakelen.

Daarom een paar tips:

1) Ken je cijfers. Niet iedereen heeft affiniteit met cijfers en prognoses. Maar dit is wel van cruciaal belang om op tijd beslissingen te maken en uit te voeren. Reken, of laat dat doen, de zaken goed door.

2) Vertrouw niet blindelings op je boekhouder/accountant. Onderschat jezelf niet en gebruik vooral je ‘boerenverstand’. Bedenk wie de markt goed kent en je interne organisatie. Houd je ogen open en kijk goed om je heen!

3) Steek je kop niet in het zand. Ook al is de werkelijkheid hard, wegkijken maakt het er niet beter op en zorgt ervoor dat de klap nog harder aankomt. Ook dit hoort bij ondernemen!

4) Denk naast het verdedigen ook aan aanvallen. Het snijden in kosten kan noodzakelijk zijn voor de korte termijn, maar zorgt niet voor meer en andere inkomsten. Denk aan de lange termijn en besteed voldoende tijd aan het maken van plannen voor de toekomst.

5) Doe het niet alleen. Vraag hulp aan anderen om mee te denken. Soms zien zij dingen die jij niet ziet.

Heb je na het lezen behoefte aan meedenkkracht? Aarzel niet om ons te bellen. Samen de mouwen opstropen en de schouders er onder zetten geeft energie!

#Claassen, Moolenbeek & Partners  #ondernemershelpenondernemers #kansenzienengrijpen

 

Lees ook mijn blog met 9 tips om de corona effecten op je bedrijf te minimaliseren

en kijk op de speciale corona pagina voor actuele informatie.

2020-03-26T12:59:06+00:00 17 maart 2020|Algemeen|