Eenzaam als ondernemer? Het hoeft niet

Je bent ondernemer, bestuurder of directeur. Wie raadpleeg je dan wanneer je wilt reflecteren op je ideeën, gedachten of plannen op strategisch of organisatorisch gebied? En dan vooral wanneer het ideeën zijn die je het liefst nog even binnenskamers houdt?

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de OVDD werd de TOP onderneming van het jaar gekozen. Wat mij is bijgebleven, is de speech van Rob Dolman van winnaar KeJe, horren en raamdecoratie. Hij gaf aan zich erg eenzaam gevoeld te hebben en heeft daarom zijn zoons geadviseerd om samen met hun vrienden het bedrijf te runnen, zodat zij dit niet hoeven mee te maken.

Ik denk dat velen van jullie dit herkennen. Een heel aantal ondernemers voelt zich alleen en vaak ook nog eenzaam. Je verwacht misschien dat dit alleen voorkomt bij kleine ondernemers en ZZP-ers, maar dat is niet zo. Het maakt niet uit of je vijf, vijftig of vijfhonderd medewerkers hebt. It’s lonely at the top.

In mijn praktijk merk ik, ook bij mijzelf, dat dit thema actueel is. Daarom deel ik vijf tips.

5 tips om het gevoel van eenzaamheid aan te pakken:

  1. Zoek een vaste sparringpartner die jou en je bedrijf goed kent, met wie je alles kunt delen, maar die ook tegengas durft te geven;
  2. Stop met alles over je onderneming met iedereen te delen;
  3. Stel je verwachtingen, bijvoorbeeld over de gelijkwaardigheid van de mensen die voor je werken, naar beneden bij;
  4. Realiseer dat jij de baas bent en altijd buiten ‘de groep’ valt, ook al zijn de verhoudingen goed;
  5. Zoek ontspanning buiten je werk!

Als bedrijfsadviseur fungeer ik vaak als vaste sparringpartner van ondernemers. Ik leg nieuwe invalshoeken voor, vraag door en houd zo nodig een spiegel voor. Ik ben iemand die met een frisse blik kijkt en die begrijpt wat er in bedrijven speelt. Door met iemand jouw zorgen/vragen/ambities te delen, neem je sneller besluiten en breng je focus aan in je bedrijf. Het gevolg is dat je je al veel minder eenzaam voelt én succesvoller onderneemt. Je wordt weer vrolijk van ondernemen en dat is niet alleen goed voor jou, maar ook voor je collega’s, familie en vrienden. Succes verzekerd!

Neem vrijblijvend contact met mij op voor het maken van een afspraak.

Lees ook mijn blog 9 tips om de Corona effecten op je bedrijf te minimaliseren

Deze column is geschreven voor het magazine Handel en Wandel. Dit magazine wordt verstrekt aan alle ondernemers in de gemeente Dronten

2020-03-31T11:08:00+00:00 31 maart 2020|Bedrijfsstrategie, Financien, Managementondersteuning|