Corona effecten 2020-03-30T16:50:54+00:00

Laatste update:zondag 29 maart 2020, 16:18 uur

De Coronacrisis: Ondernemers helpen ondernemers

De effecten van het Coronavirus raken het bedrijfsleven hard. Van alles komt op je af… wat kun je nu het beste doen?

Op korte termijn springt de overheid bij, maar wat zijn de effecten op (middel)lange termijn? Op deze pagina wil ik je meenemen in de actualiteit met concrete informatie van derden aangevuld met blogs.

In deze fase kan ik goed begrijpen dat je meedenkkracht zoekt en deze kan ik je, in samenwerking met mijn collega’s, geven.
Wij vinden dat wij in deze fase jou terzijde moeten staan en hebben als motto:

ondernemers helpen ondernemers

Wij kunnen je onder meer helpen op de volgende terreinen:

 • Klankbord voor actuele vragen (als je bijvoorbeeld niemand hebt om mee te sparren)
 • Actueel inzicht in je bedrijf (managementrapportages)
 • Actueel inzicht in liquiditeit (liquiditeitsbegroting)
 • Gesprekken met de bank/crediteuren/debiteuren
 • Invulling van financiering/werkkapitaal
 • Strategie voor de middellange termijn, wat als de ergste crisis voorbij is, wat worden de langdurige effecten voor je bedrijf?
 • Corporate recovery, hoe behoud je je bedrijf? Hoe zorg ik ervoor dat ik niet failliet ga? En kan ik mijn bedrijf zo omturnen, zodat redding mogelijk is?

Stel je vraag, via het contact formulier, en binnen 48 uur proberen wij je vraag te beantwoorden.
Je kunt mij ook bellen via: 06-23022774, Facetimen, zoomen, skypen, whatsappen etc.
Belangrijk: stomme vragen bestaan niet, dom is om je vraag niet te stellen!

Openbare informatie

Kamer van Koophandel

De Kamer van Koophandel heeft een Corona loket ingesteld. Hier kun je veel informatie vinden over de coronacrisis. In deze Infographic geeft de KvK aan hoeveel en met welke vragen naar het loket wordt gebeld. Hieruit blijkt dat ruim 43% vragen heeft rondom de overheidsmaatregelen en 32% vragen over financiering/liquiditeit. Juist op deze punten helpen wij ondernemers.

Een overzicht van de meest gestelde ondernemersvragen kunt u hier vinden:
https://www.kvk.nl/corona/veelgestelde-ondernemersvragen-over-corona/

De kamer van koophandel heeft een handige pagina ontwikkeld waarop alle regelingen staan waarbij je als ondernemer een beroep op kunt doen. https://www.kvk.nl/corona/het-coronavirus-check-hier-je-regelingen/

Check deze lijst en bel als je hierover vragen hebt! Wij helpen je graag verder en bij eenvoudige vragen rekenen wij niets.

In onderstaande video geeft de Kamer van Koophandel 5 tips voor ondernemers tijdens de coronacrisis.

De tips zin:

 1. Check je overeenkomsten en verzekeringen;
 2. ga in gesprek met je leveranciers en personeel;
 3. liquiditeit in beeld brengen;
 4. bekijk of je dingen anders kan doen en
 5. overheidsmaatregelen.

Mijn advies: Ga met deze tips aan de gang en stel het niet uit! Vooral deze vragen kan ik je ondersteuning bieden.

Belastingdienst

De belastingdienst heeft ook veel diverse maatregelen voor ondernemers en ZZP-ers genomen zoals:

 • Bijzonder uitstel van betaling
 • Verlaging van de voorlopige aanslag
 • Tijdelijk verlaging van de invorderingsrente en de belastingrente

Meer informatie over bovengenoemde regelingen kun je lezen via: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/ondernemers/content/coronavirus-belastingmaatregelen-om-ondernemers-te-helpen

Overheid

Update: 30 maart 2020

Nadere informatie over de tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren (TOGS)

Ondernemers die recht hebben op de TOGS-regeling, maar zien dat zij geregistreerd staan onder een andere zogenoemde SBI-code in het Handelsregister kunnen dit melden via RVO.nl/signaal/. Per melding zal naar de registratie gekeken worden.

Verder geeft de Kamer van Koophandel aan dat het geen zin heeft om je SBI code nu te gaan aanpassen om voor deze regeling in aanmerking te komen. In principe geldt de TOGS-regeling voor bedrijven die onder de in de voorwaarden genoemde SBI-codes ingeschreven stonden in het Handelsregister op 15 maart 2020.

Update: 28 maart 2020

Tijdelijke overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (TOZO)

op 27 maart heeft de overheid de regels rond de “Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (TOZO) gepresenteerd. Vanaf maandag 30 maart 2020 kun je je hiervoor aanmelden. Om te kijken of je voor de regeling in aanmerking kom heeft de Overheid de site: Krijgiktozo gelanceerd.  Vul via deze site je gegevens in en je komt gelijk terecht bij de uitvoerende instantie in jouw woonplaats. Deze regeling loopt namelijk via de gemeente waarin je woont.

Daarnaast is er voor deze regeling ook een lijst op gesteld met veel gestelde vragen.

Tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren (TOGS)

Ook is op 27 maart de compensatieregeling getroffen sectoren (TOGS) in werking getreden. De regeling kun je hier vinden. De overheid heeft sectoren aangewezen die in aanmerking komen voor deze regeling. Hierdoor dreigen sectoren buiten de boot te vallen. In een nieuwsbericht van 28 maart 22:07 uur lezen we dat er maatwerk mogelijk is. Dit maatwerk bestaat uit de volgende componenten:

 • Ondernemers die recht hebben op de TOGS-regeling, maar zien dat zij geregistreerd staan onder een andere zogenoemde SBI-code in het Handelsregister kunnen dit melden bij uitvoeringsorganisatie RVO.nl.
 • Wiebes en Keijzer laten weten: “Als ondernemers door een verkeerde registratie tussen wal en schip dreigen te vallen, zullen we dat per geval bekijken. Die flexibiliteit is er. Nogmaals: het zijn uitzonderlijke en ruige tijden, daarom doen we wat nodig is’”.

Persoonlijk vind ik de lijst ook erg mager. Ook veel toeleveranciers voor deze bedrijven zijn hard getroffen en die zouden m.i. ook voor compensatie inb aanmerking moeten hebben.

Leerpunt blijkt wel dat het nuttig is om te controleren of je KvK inschrijving nog wel juist is daarom mijn Advies aan jou. Kijk naar jouw inschrijving bij de KvK. Is deze nog wel juist?!.

Via deze link kun je je voor de TOGS-regeling aanmelden.

In onderstaand schema vind je het gehele noodpakket van de Rijksvoerheid met daarin talrijke financiële regelingen om de banen en economie te behouden.

Nootpakket TOZO – TOGS

Banken

Update: 29 maart 2020

De banken hebben aangegeven dat ze bereidwillig zijn om ondernemers te helpen. Wat ik zie is dat inderdaad, op dit moment, gemakkelijk tijdelijk uitstel van betaling wordt gegeven voor een periode van 6 maanden voor rente en aflossing. Maar wat als je extra krediet wil hebben? In een artikel in het FD van zaterdag 28 maart 2020 blijkt dat het allemaal niet zo gemakkelijk gaat en dat er sprake is van hoge kosten, mede vanwege de BMKB-C borgstelling.

Op dit moment ervaar ik dat veel bedrijven te kampen hebben met onvoldoende liquide middelen door o.a. wegvallen van de omzet of dat betalingen worden uitgesteld. Willen wij de economie geen grote schade aan doen, dan is actie nodig!

Loop je ook tegen (gesloten)deuren aan en heb je hulp en/of ondersteuning nodig of wil je overleggen wat voor jouw situatie de beste oplossing is. Schroom niet om contact op te nemen. De eerste twee uren zijn gratis, daarna is het maatwerk! Wij vinden heb belangrijk dat je geholpen wordt!

Update: 19 maart 2020

Vandaag hebben de banken aangekondigd dat voor kleine ondernemers, met maximaal 2,5 miljoen euro aan leningen, tijdelijk uitstel van 6 maanden wordt gegeven voor rente en aflossing. Een mooi en noodzakelijk gebaar voor de korte termijn, want dan heb je als ondernemer de tijd om gepaste maatregelen te nemen voor de middellange- en lange termijn. Als je meer dan 2,5 miljoen schuld hebt, volgt maatwerk. Wij helpen ondernemers met dit maatwerk en gaan samen met jou het gesprek met de bank aan.

Hieronder verwijs ik je naar een aantal pagina’s van banken met specifieke maatregelen voor hun klanten. Een tip: zorg ervoor dat je goed voorbereid aanklopt bij de bank. Dat scheelt heel veel tijd en soms ergernis. Wij helpen je er graag bij.

Rabobank:

De Rabobank heeft een aparte pagina ingericht met maatregelen voor ondernemers

ABNAMRO:

Hier vind je alle informatie over de 6 maanden uitstel van rente- en aflossingen

De ABNAMRO heeft ook een overzicht gemaakt van veel gestelde vragen, je vindt ze hier:

ING:

Hier vind je alle informatie van de ING

Blogs met diverse tips

9 tips om de Corona effecten op je bedrijf te minimaliseren
5 tips hoe om te gaan met plotselinge omzetdaling

Ja! Ik wil graag de gratis toolkit ontvangen.