Webinar 2024-01-31T11:30:41+00:00
Kerngezond Academy een feit dankzij overname Fysiolinks door KernGezond

Bedrijfsovername: kwestie van geld én emotie

Het voorsorteren op een bedrijfsovername vraagt tijd, soms zelfs een aantal jaren. U bent altijd betrokken geweest en nu is het tijd om los te laten. Begin op tijd. Een bedrijfsovername kent een aantal fasen; van het afwegen van persoonlijke doelen tot het opstellen van het profiel van de gedroomde koper.

Bekijk hier de webinar Bedrijfsovername 17 maart 2022 terug.

Beginfase bedrijfsovername
Een bedrijfsovername (bedrijfsverkoop) is uniek en niet iets waar u dagelijks mee te maken heeft. Als bedrijfsadviseur ken ik het proces dat u doormaakt, zowel zakelijk als emotioneel. Dat laatste is één van de redenen waarom wij veel aandacht schenken aan de beginfase; want dit is een gevoelige fase en daarmee bepalend voor het verloop van het verdere overnameproces.

Aan de daadwerkelijke overname (verkoop) gaat een traject vooraf, ons belangrijkste advies is: praat in deze beginfase met elkaar, laat alle betrokkenen hun verwachtingen uitspreken. Het is zeer waardevol om elkaar de ruimte te geven, zodat mensen zich durven te uiten.

 • Benoem de hogere doelen, waarom kiest u voor een bedrijfsovername?
 • Welke waarden vindt u belangrijk?
 • Hoe ziet straks de nieuwe rolverdeling eruit?
 • Hoe komen verhoudingen te liggen?
 • Hoe wordt de rol van de ouders (voormalige eigenaren)?
 • Wat is de visie van de nieuwe generatie op de bedrijfsvoering?
 • Waar liggen de kansen?

“Ben je van plan om je bedrijf te verkopen? Begin op tijd met het verkoopklaar van de onderneming. Vijf jaar van te voren beginnen, kan geen kwaad”

Wie mag mijn bedrijf kopen?
Stel uzelf dan ook de vraag: wie mag mijn bedrijf kopen? U bent de eigenaar en bepaalt. In de markt onderscheiden we diverse profielen van kopers.

 • Koper uit de familie
  Dit lijkt ideaal, maar heeft het familielid ook de kwaliteiten om het bedrijf voor te zetten? Overdracht binnen de familie levert niet altijd de hoogste opbrengst op. De koopsom wordt vaak omgezet in een zachte lening. Verlies hierbij de belangen van andere familieleden niet uit het oog.
 • Strategische koper
  Bij een strategische overname wordt uw bedrijf overgenomen door een concurrent of een bedrijf in dezelfde bedrijfskolom (afnemer, leverancier).
 • Management buy-in
  Dit is het verwerven van het eigendom en de leiding van een onderneming door iemand van buiten de organisatie.
 • Management buy-ouy
  Dit betekent het verwerven van het eigendom en de leiding van een onderneming door het zittende management. Hier worden andere managementleden uitgekocht.
 • Investeringsmaatschappij
  Een investeerder is vooral geïnteresseerd in bedrijven met veel groeipotentie.

Onze expertise op het gebied van bedrijfsfinanciering helpt u bij de bedrijfsovername.

Op een dag wilt u de waarde van uw onderneming weten

Het bepalen van de waarde van uw bedrijf is een van de meest fascinerende zaken van het ondernemen. Met name het onderhandelen met een overnamekandidaat of investeerder is een spannend proces.

Inzicht
Een waardebepaling geeft u inzicht in de waarde van uw bedrijf en biedt een solide onderbouwing bij het doel waarvoor u de waardebepaling nodig heeft. Onze bedrijfsadviseurs laten u zien welke bedrijfsonderdelen waarde bieden (toevoegen) en welke bedrijfsonderdelen waarde kosten. Met andere woorden: waarmee creëert u waarde en waarmee verliest u juist waarde?

Kerngezond Academy een feit dankzij overname Fysiolinks door KernGezond

Lees mijn nieuwsbericht Kerngezond Academy een feit dankzij overname Fysiolinks door KernGezond

Onze filosofie bij de waardering
Er zijn verschillende methodieken om tot een onafhankelijke waardering te komen. Een bedrijfswaardering is volgens ons meer dan 4 keer de Ebitda. Dit staat voor Earnings before interest, tax, depreciation and amortisation. Oftewel: winst vóór aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen.

Wij passen vaak de discounted cashflow methode toe. Hierbij wordt de waarde berekend op basis van de te verwachten toekomstige opbrengsten (kasstromen). Daarbij hanteren wij het verleden als basis voor de toekomst. Onze filosofie bij een waardebepaling is: de waarde die wij toekennen is gefundeerd en biedt een realistisch toekomstperspectief. De waarde kan anders uitpakken dan u had verwacht, houd hier rekening mee.

“Ferdinand stelt vragen als: Waarom ben je ondernemer? Waarom doe je wat je doet? Waar ligt je focus? Hij heeft me echt geprikkeld en in beweging gezet. Ik heb in korte tijd acties ingezet en keuzes gemaakt die ik niet voor mogelijk had gehouden. We bouwen momenteel aan een vijfjarenplan. Ik kan nu al beter reflecteren en ben niet alleen maar ‘aan het werk’.”

Remko van der Meulen, Isovast, Zeewolde
“Wij hebben onlangs een bedrijf overgenomen. Je gaat niet over één nacht ijs, een bedrijfsovername is een heel proces. Ferdinand heeft het verloop van de aankoop deskundig begeleid. Hij heeft niet alleen de nodige kennis en ervaring om een dergelijk proces te managen, hij is ook enthousiast en energiek, daardoor maakt hij echt het verschil.”
Richard Panhuijsen, Jachtservice Gooimeer, Naarden

“Ferdinand denkt mee met de ondernemer en geeft niet snel op als iets uitzichtloos lijkt. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden en uiteindelijk heb ik een zakelijke financiering weten te krijgen mede door het doorzettingsvermogen van Ferdinand.”

Paul Spannenburg, De Leuke Hanzestad, Kampen

“De eerste gesprekken met de verkopende partij heb ik alleen gevoerd. Toen de onderhandelingsfase met financiële onderbouwing aan bod kwam, heb ik Ferdinand meegenomen. Dat werkte strategisch slagvaardig. Hij is enthousiast, maar ook rustig en discreet. Ik raad hem bij iedere ondernemer met grotere groeiambities aan.”

Pieter Bram Woltjer, Probin Telder, vestigingen midden- en Noord-Nederland
Afspraak maken

Meer informatie

Wilt u meer informatie over een bedrijfsovername of waardering?
Neem vrijblijvend contact met me op, ik help u graag verder.
Afspraak maken