Zakelijk grip met een begroting

Zo tegen het einde van het jaar kan het ondernemers aardig bezighouden: de begroting voor 2020. Welke plannen zijn er, zitten er investeringen aan te komen en hoe pakken deze financieel uit? Niet iedere ondernemer vindt het maken van een begroting nodig – sommigen hebben er een opgesteld bij de oprichting van hun bedrijf – maar ik raad het iedereen aan; houd grip op je onderneming met een begroting.

Begin vandaag
Zelf start ik in het laatste kwartaal voor het nieuwe boekjaar met het maken van begrotingen voor mijn eigen onderneming en de bedrijven van mijn opdrachtgevers. Het kost wat tijd om een goede begroting op te bouwen en waar nodig pas ik tijdens het boekjaar de begroting per kwartaal aan. Ook al denk je misschien dat jouw onderneming het ook wel redt zonder, toch zijn er genoeg redenen om er één op te stellen… begin er vandaag nog aan!

1 Een begroting staat gelijk aan het doorrekenen van toekomstplannen. Hierdoor zie je kansen, maar leg je ook zwakke plekken en risico’s bloot. Aan de hand hiervan stel je prioriteiten.

2 Met een stevig en goed doordacht plan kun je bepalen of en hoeveel externe financiering je nodig hebt. Goed ondernemerschap is een meerwaarde in deze; een ondernemer die aan kan tonen dat hij door een begroting bewust sturing geeft aan zijn bedrijf, laat zien dat hij met visie onderneemt, zodat banken en/of alternatieve financiers vertrouwen krijgen.

3 Er zijn bedrijven die slechts een beperkte periode van het jaar financiering nodig hebben, ondernemers regelen dat meestal met een krediet bij de bank. Echter, dit is vrij kostbaar, de rente is nu zo’n acht procent. Met een liquiditeitsbegroting per periode kun je uitrekenen hoeveel seizoenskrediet je nodig hebt en of je moet ingrijpen door bijvoorbeeld het aanmanen van debiteuren of het (in overleg) uitstellen van het betalen van crediteuren. Misschien ontdek je wel dat je helemaal geen tijdelijke hoge financiering nodig hebt.

Meer dan een begroting
Maar met alleen een begroting ben je er niet. Om nog meer inzicht te krijgen én op het juiste moment te acteren, is een cashflowoverzicht nodig en inzicht in je bedrijfsprocessen. Samen met de klant maak ik begrotingen en gedurende het jaar leg ik de managementrapportages naast de begroting. Op deze manier werk jij aan je bedrijf in plaats van in je bedrijf. Ik blijf het toch zeggen!

Neem vrijblijvend contact met mij op voor het maken van een afspraak!

Lees ook mijn blog Meten is weten, gissen is missen en gokken is dokken

2019-12-19T12:31:17+00:00 19 december 2019|Algemeen, Bedrijfsstrategie, Financien, Managementondersteuning|