Mannen in het wild voorbij, wat nu?

Alle uitzendingen van Mannen in het wild zijn geweest. Via de link kun je ze (nog een keer) bekijken. Ik kijk er zeer positief op terug.

Als eerste de omgeving, de Italiaanse alpen. Wij zaten in het eerste basiskamp vlak bij Rassa (45.7596030, 8.0245790) op een boerderij. Later zijn wij vertrokken naar het tweede basiskamp, een moerassige omgeving. Wat een rijkdom om terug te gaan naar de basis van je bestaan waarbij de natuurlijke elementen, water, vuur, aarde en lucht het vertrekpunt zijn.

Wildvreemden
Ook rust hoort er bij. Onderdeel van deze reis is de tijd nemen om rust te pakken bijvoorbeeld door in stilte te wandelen en te slapen onder alleen een lichtgewicht tarp; dit heeft mij onbewust veel gebracht. Ik begrijp nu waarom wandelen zo belangrijk is en waarom sommige mensen een week de natuur intrekken zonder enige vorm van communicatiemiddelen en luxe, op zoek naar Back to Basic. Je komt dan echt als een ander mens terug. Ook de uitdaging om met wildvreemden deze tocht te maken, vond ik verrassend leuk. Het was helemaal uit mijn comfort zone.

Wat een leuke reacties heb ik mogen ontvangen. De hoogtepunten voor mij waren“De Knuffel”, het moment van rust nemen, vooral nadat ik met boomstammen van de berg afdenderde, de boomschijf waarbij ik inga op mijn vaderrol en de slotuitzending.

Het mooiste cadeau
Op het hele avontuur kijk ik goed en positief terug. Het gevoel, het voelen in de onderbuik en het lezen van de non-verbale communicatie, heb ik (nog) niet weten te vinden. Hieraan zal ik de komende maanden verder werken, want ik wil ontzettend graag die verbinding voelen. In  mijn privéleven en werk heb ik dat zeker ook nodig. Het andere doel, mijzelf een (te) grote prestatiedruk opleggen en daardoor ook op anderen, ben ik grotendeels kwijt. Het mooiste cadeau is dat ik nu een veel betere relatie heb met mijn vrouw en dochter, broer en zus en deels met mijn ouders. Daarnaast ben ik volgens anderen veel toegankelijker geworden én kijk ik anders uit mijn ogen. Dit alles wil ik heel graag behouden en verder uitbouwen. Ik weet dat je, als mens, niet in een dag verandert, maar mocht ik in een oude valkuil stappen, spreek mij er gerust op aan. Juist die momenten zijn zo belangrijk om te blijven groeien.

Contact
Misschien wil je hier graag eens met mij over doorpraten. Over het programma, je dilemma’s en je zorgen. Bel, mail of vul het contactformulier in. Ik heb ervaren dat erover praten beter is dan niets doen. Durf kwetsbaar, open en eerlijk te zijn, net zoals ik in het programma was. Wanneer je je kwetsbaar, open en eerlijk opstelt, kun je groeien als mens en anderen zullen zo’n houding zeker waarderen.

Bedankt
Tot slot wil ik de Evangelische Omroep, Zodiak Nederland, mijn vrouw, dochter en alle overige betrokkenen bedanken voor deze kans die jullie mij hebben gegeven!

Mijn eerdere blogs over Mannen in het Wild:

Man in het Wild, ondernemers in het wild

Ferdinand in het Wild, de kop is eraf

Ferdinand Zomerman, deelnemer tv-programma Mannen in het wild (EO)

2019-12-17T12:18:43+00:00 11 oktober 2019|Actueel, Algemeen, Bedrijfsstrategie|