Man in het wild, ondernemers in het wild

‘Ferdinand in het wild’, kopte de Flevopost onlangs. De titel klopt, want voor de opnames van het nieuwe tv-programma ‘Mannen in het wild’ van de EO heb ik afgelopen zomer tien dagen doorgebracht in de onstuimige bergen van Italië. Het programma volgt zes mannen tussen de veertig en vijftig jaar die worstelen met hun midlife. Intussen zijn de uitzendingen begonnen. Het is heel spannend om te ontdekken wat deze ervaring met mij en de mensen om mij heen doet.

Je opvoeding en jeugd zijn heel belangrijk bij je vorming als individu. Als het goed is, wordt je ‘levensemmer’ gevuld met liefde, aandacht, knuffels, vrienden, ervaringen etc. Maar wat nu als hier onbalans in zit en je emmer niet of maar deels wordt gevuld? Ik ervaarde die onbalans en moest nog een stap zetten maar ik treuzelde, vandaar deze stap.

Ondernemers in onbalans
Na een voortvarende periode kan ook een onderneming in onbalans raken. Je ervaart bijvoorbeeld steeds vaker weerstand bij een aantal medewerkers. Tijdens het teamoverleg of bij de werkverdeling. Wellicht zie je een toenemend aantal ontevreden leveranciers of zelfs klanten. Hun opmerkingen en klachten kreeg je voorheen nooit. Wat ga je met de ontstane onbalans doen? Negeren of aanpakken?

Zwak is sterk
Het is niet zwak om als ondernemer eens naar je zwakke punten te kijken. Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Misschien heb je een neus voor kansen in de markt, innovaties, maar weet je niet hoe je je medewerkers mee moet krijgen. Misschien ben je juist een enthousiaste spreker, motivator, maar kun je een idee niet vertalen naar werkbare processen. Wellicht is de sfeer in het team best goed, maar ‘praat’ je nooit echt met je mensen. Weet jij wat je personeel, zowel zakelijk als privé, bezighoudt?

Ondernemers in het wild
Mijn ervaring is dat het goed is, soms pijnlijk, om de onbalans te gaan definiëren. Ben jij vervolgens bereid om te veranderen? Ben jij bereid om een managementondersteuner of coach een tijdje mee te laten kijken in je onderneming? Je moet je blijven ontwikkelen om de toekomst bij te houden. Ik heb de onbalans in mijn leven benoemd en kon toen de volgende stap nemen. Dat was voor mij meedoen met het programma ‘Mannen in het wild’. Ik ben rustiger geworden, losser, en leg nu minder druk op mezelf. Het is een langer proces, ook voor ondernemingen, om te veranderen. Misschien een leuk idee voor een nieuw tv-programma: Ondernemers in het wild.

Wil je kennismaken?
Neem contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek.

Lees ook mijn blog Wat wordt jouw reisverhaal?

2019-09-27T10:47:37+00:00 26 september 2019|Bedrijfsstrategie, Managementondersteuning, Onderzoek|