Blijf aan zet, behoud je bedrijf

Voor veel ondernemers is 2020 compleet anders verlopen dan verwacht. Door Covid-19 hebben vele bedrijven op hun reserves ingeteerd en gebruik gemaakt van overheidsmaatregelen zoals de NOW, TVL en TOZO. Misschien ben jij een van hen en sta je nu op een kruispunt: hoe nu verder?

In de markt verwacht ik de komende maanden veel faillissementen. Vooral in sectoren waar het omzetverlies het grootst is en bij toeleveranciers van deze sectoren. Heb jij in beeld waar jouw bedrijf nu precies staat en wat de gevolgen voor jouw onderneming zijn wanneer een van je grootste klanten failliet gaat?

Problemen beginnen veelal met een strategische crisis. Alles wat vroeger normaal was, is nu niet meer normaal. Je moet je strategie aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid. Wanneer je de strategie te laat en onvoldoende kunt wijzigen, volgt een winstcrisis. De omzet daalt en de kosten blijven gelijk of stijgen zelfs. Wanneer je de strategie en winstcrisis niet kunt overwinnen, kom je uiteindelijk in een liquiditeitscrisis. Wordt deze niet opgelost, dan ga je – hoe triest ook – richting een faillissement.

Mijn boodschap aan jou is, laat het niet zo ver komen. Zoek tijdig hulp. Spar met mensen in je omgeving, klanten en leveranciers over de ontwikkelingen in de markt en kijk hoe je je bedrijf kunt aanpassen. Reorganiseer als dat nodig is; durf afscheid te nemen van mensen en activiteiten die niet bijdragen aan de winst en liquiditeit. Zorg dat jij dit doet, voordat anderen het vóór je gaan doen.

Ik help ondernemers bij dit proces, de intensiteit van de begeleiding wisselt. Bij een strategische crisis heb je vaak nog een kasstroom, maar bij een winst- en liquiditeitscrisis zijn steviger maatregelen nodig. Bij faillissementen heb je alleen maar verliezers: de ondernemer, de klanten en het personeel en hun gezinnen. De ‘schade’ wil ik graag zo veel mogelijk beperken. Met een sessie van één dagdeel kunnen we vaak al veel bereiken. Zorg dat je aan zet blijft in deze bizarre tijd.

Wil je ook aan zet blijven?  Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek? Neem vrijblijvend contact met mij op.

Deze column is geschreven voor het magazine Handel en Wandel. Dit magazine wordt verstrekt aan alle ondernemers in de gemeente Dronten

Lees ook 9 tips om corona effecten op je bedrijf te minimaliseren

2020-10-28T10:05:22+00:00 7 oktober 2020|Algemeen, Blog, Financien, Managementondersteuning|