Blind vertrouwen

Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor de koers van je onderneming. Daar komen verschillende verantwoordelijkheden en taken bij. Elke dag moet je scherp zijn, want voor je het weet, verlies je de belangrijkste zaken uit het oog.

Soms vertrouw je iets of iemand blindelings en baseer je je volledige bedrijfsvoering daarop. Ik wil je aanraden geregeld nader onderzoek te doen naar zaken die spelen in je bedrijf. Blijf alert! Klanten, medewerkers, ICT-systemen, beveiliging, financiële cijfers, accountant, administratiekantoor of bedrijfsadviseur; in welke van deze personen of systemen heb jij een grenzeloos vertrouwen? Is dat wel terecht? Ik kom regelmatig bij ondernemers over de vloer en soms weet de directeur/eigenaar niet wat de kostprijs is, waar geld wordt verdiend of waar verliezen worden geleden.

Blind vertrouwen in “jezelf”
Eentje die je niet vaak hoort, is een blind vertrouwen hebben in jezelf. Een stelling van Annemarie van Gaal: “Ondernemers met een blind vertrouwen in hun ervaring en expertise lopen gevaar.” Volgens haar, en ik zie het ook in mijn eigen praktijk, blijven ondernemers te lang vasthouden aan vaste waarden, omdat deze altijd hebben gewerkt. Het niet wijzigen of niet durven aanpassen van de bedrijfsstrategie op sterk veranderende omstandigheden is niet eens meer een kwestie van stilstaan. Nee, het is een forse achteruitgang. Het zien van de gevaren en tijdig bijsturen is de grootste uitdaging van de hedendaagse ondernemer.

Uitdaging voor 2021
Durf jij kritisch te kijken naar mensen, cijfers, systemen én jezelf op wie jij blind vertrouwt? Heb jij het lef om bij nieuwe omstandigheden je bedrijfsstrategie aan te passen? Maak dit tot één van je doelen voor het nieuwe jaar en zoek mensen die blinde vlekken kunnen ontdekken én bespreekbaar maken. Ik help ondernemers hier dagelijks bij en de resultaten zijn er. Ondanks de onzekere tijd, wil ik jullie, ondernemers, plezier en wijsheid wensen voor 2021. Ik sta voor je klaar bij managementondersteuning, bedrijfsovernames, financieringen of bedrijfsstrategie.

Neem contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek, live of via videobellen.

Deze column is geschreven voor het magazine Handel en Wandel. Dit magazine wordt verstrekt aan alle ondernemers in de gemeente Dronten.

2020-12-15T22:15:43+00:00 15 december 2020|Algemeen, Bedrijfsstrategie, Managementondersteuning|