Kom ik wel uit de crisis?

Corona – deze maand één jaar later. Destijds was de crisis voor velen een ver-van-mijn-bed-show, intussen heeft het ons gegijzeld. Ondernemers maken gebruik van diverse regelingen van de overheid. We weten allemaal dat dit een doekje voor het bloeden is. Velen van jullie hebben spaargeld of opgebouwde pensioenen in de onderneming gestopt. Als dit niet voldoende was, is geld geleend van familie en uitstel van betaling aangevraagd bij leveranciers, verhuurder of overheid. De vraag die mij bezighoudt is: hoe gaan wij dit allemaal terugbetalen?

Belangrijk is om nu, en niet pas wanneer je moet terugbetalen, inzicht te verkrijgen in de ontwikkelingen in jouw branche en wat dit betekent voor jouw bedrijf. Hoe ziet de toekomstige kasstroom eruit en lukt het dan om je schulden te voldoen en voldoende leefgeld over te houden? Zet je plannen en problemen op papier, zoek hulp en ga in gesprek. Ik weet dat dit niet gemakkelijk is; je schaamt je en hebt het gevoel dat je gefaald hebt. Bedenk dat je hierin niet alleen staat. Kruip niet in je schulp in de hoop dat het wel overwaait, je weet wel beter. Ik vind het juist heel sterk wanneer je in actie komt en laat zien dat je begaan bent met je onderneming en ja, stoppen is ook een plan dat heel veel stress kan wegnemen.

Voel je je neerslachtig en zie je echt geen uitkomsten meer? Zoek dan professionele hulp door bijvoorbeeld 113 te bellen. Je mag mij ook bellen. Door je verhaal te vertellen, krijg je ruimte in je hoofd, ga je boven je sores staan en kun je besluiten nemen die goed zijn voor jou, je bedrijf en je gezin. Ik zal je niet direct een factuur sturen, omdat ik het belangrijker vind dat je gehoord wordt.

Ook voor andere vragen rondom financiering, waardering van je bedrijf, reorganisatieplannen (WHOA) en bedrijfsovernames kun je bij mij terecht. Ik wens je heel veel ondernemerswijsheid toe.

Neem contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek, live of via videobellen.

Deze column is geschreven voor het magazine Handel en Wandel. Dit magazine wordt verstrekt aan alle ondernemers in de gemeente Dronten.

Lees ook mijn blog Blijf aan zet, behoud je bedrijf