Neem jij stress mee op vakantie?

Nog een paar weken en dan hebben velen van ons een paar weken vrij om tot rust te komen. Of wij ‘echt’ tot rust komen en geen stress ervaren, is nog maar de vraag. Bij het maken van de plannen heb je jezelf vast beloofd om helemaal te ontstressen en te GENIETEN. Na je vakantie kun je dan weer de hele wereld aan…

Werk loslaten
Uit onderzoek blijkt dat de helft van alle Nederlanders het werk meeneemt op vakantie. Een kwart van alle medewerkers checkt regelmatig de zakelijke e-mail. Ongeacht je een mail gaat sturen of beantwoorden, je hoofd is bij het werk. Bij sommigen geeft het rust en anderen krijgen er juist de zenuwen van.

Een vakantie zou een break moeten zijn van je dagelijkse beslommeringen. Een moment om te ontspannen met als hoogtepunt ontstressen. Hoe zit dat bij jou? Ontspannen en je werk loslaten? En dan ook het liefst voordat de eerste vakantieweek voorbij is.

6 tips om te zorgen dat je fris en opgeladen thuiskomt

  1. Draag je werk zo goed mogelijk over. Bespreek met je collega de punten die tijdens je vakantie opgepakt moeten worden. Geef ook aan waarvoor hij wel, en vooral ook niet contact op kan nemen. Je bent immers op vakantie!
  2. Informeer collega’s én klanten. Geef bijtijds aan wanneer en voor hoelang je op vakantie bent en geef aan met wie ze contact op kunnen nemen als je er niet bent. Stel een afwezigheidsmelder in je mailbox in.
  3. Als je toch wil werken: kies een specifiek moment en werk verder niet. Communiceer extern op welk moment je bereikbaar bent.
  4. Zorg voor een opgeruimde werkplek voor je met vakantie gaat. Werk alle ‘losse eindjes’ weg of draag deze zorgvuldig over. De meeste van ons werken op de allerlaatste dag (lang) door en daarmee zet je jezelf onder druk om alles klaar te krijgen. Doe dit niet want anders zul je dat de eerste dagen van je vakantie moeten bezuren. Voorkom ‘vrijetijdsziekte’.
  5. Ga ja na je vakantie weer aan het werk? Zorg dat je de eerste dag vrijhoudt om ontvangen e-mails te beantwoorden en telefoontjes te plegen. Stel niet uit wat je meteen kunt afhandelen.
  6. Een bijzondere tip: maak na je thuiskomt weer nieuwe vakantieplannen, zodat je weer iets hebt om naar uit te kijken.

Als je deze tips opvolgt, werk je aan je bedrijf en niet alleen in je bedrijf. Zo ontstaat er ruimte voor nieuwe ideeën en plannen voor de toekomst.

Lees ook mijn blog Denk één uur per dag na over toekomst van je bedrijf

Neem contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek, dan kunnen we nader kennismaken.

Deze column is geschreven voor het magazine Handel en Wandel. Dit zakelijk magazine wordt verstrekt aan alle ondernemers in de gemeente Dronten.

2022-07-08T16:43:32+00:00 8 juli 2022|Algemeen|