Wat is voor ondernemers een goede buffer?

Ondernemers gaan op dit moment van uitdaging naar uitdaging. Hoe kom ik aan gekwalificeerd personeel? Wat zijn de effecten van inflatie en stijgende prijzen? Hoe kan ik deze doorbelasten aan mijn klanten? Deze uitdagingen zorgen ervoor dat je er bovenop moet zitten en beslissingen neemt. Voor je het weet ben je te laat met alle nare gevolgen van dien. Een financiële buffer is nodig, zodat je de mogelijkheid hebt om te schakelen. Maar wat is nu een ‘goede’ financiële buffer?

Overbruggen
Ten eerste maakt het uit of je zzp’er/kleine ondernemer bent of een wat groter bedrijf. Bij de eerste is een buffer nodig om een periode van ziekte te overbruggen, maar ook voor wanneer er iets stuk gaat en vervangen moet worden. De hoogte van de buffer hangt af van wat je maandelijks nodig hebt om de noodzakelijke kosten te betalen en om van te leven. Als stelregel houd ik aan dat je drie tot zes maanden moet kunnen overbruggen. Stel jezelf de volgende vragen om de hoogte van je buffer te bepalen:

  • Hoeveel opdrachtgevers heb je?
  • Kun je gemakkelijk besparen op vaste lasten?
  • Kun je in geval van nood switchen naar een andere baan/loondienst?
  • Heb je het risico van arbeidsongeschiktheid via verzekering of broodfonds afgedekt?
  • Kun je ergens op terugvallen, bijv. loon van je partner?

Hoe bouw ik een buffer op?
Een buffer opbouwen is lastig. Het is heel verleidelijk om geld uit te geven, mede doordat de rente laag is. Het eenvoudigste is om maandelijks een bedrag op een spaarrekening te zetten. Er zijn verschillende manieren om dat te doen: door een percentage van de omzet opzij te zetten, door een vast bedrag per maand te sparen of door te kijken wat je maandelijks overhoudt en dat opzij zetten met het risico dat er dan niets overblijft.

Minder stress
Het belangrijkste is om van de opgebouwde buffer af te blijven. Zorg ervoor dat je de spaarrekening niet zichtbaar laat zijn in de app van de bank op je telefoon. Dit verlaagt de prikkels om het uit te geven. Tot slot maak een financiële planning en houd je uitgaven bij, ook privé! Je zal de eerste niet zijn die schrikt wat er maandelijks allemaal uit gaat. Een goede buffer zorgt voor minder stress én afleiding. Succes!

Neem contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek, dan kunnen we sparren.

Deze column is geschreven voor het magazine Handel en Wandel. Dit zakelijk magazine wordt verstrekt aan alle ondernemers in de gemeente Dronten.

2022-09-23T13:43:44+00:00 23 september 2022|Algemeen, Financien, Managementondersteuning|