Blijf aan zet… durf te bellen

Hogere lonen, vacatures, stijgende energieprijzen, teruglopende koopkracht… ik wil je beslist niet de put in praten, maar zo kunnen we nog wel even doorgaan. Uitdagingen horen bij het ondernemen, echter op dit moment is het in veel gevallen wel heel erg uitdagend geworden. Ik kan mij goed voorstellen dat je het gevoel hebt (alle) grip te verliezen en van dag tot dag leeft. Maar hoe bewaak jij de continuïteit van je bedrijf, hoe blijf je aan je zet?

Duik niet weg
Een belangrijke pijler onder je onderneming is dat je voldoende liquide middelen hebt om leveranciers en het personeel te betalen. Cash is King, maar wat als de bodem van je kas in zicht komt en je bedrijfsresultaten achterblijven? In het verleden kon je, als je een goed trackrecord had, in overleg met de bank werken aan een tijdelijke oplossing bijvoorbeeld door het verhogen van het krediet. Tegenwoordig zijn banken zeer terughoudend om je door deze periode te leiden. Daarom is het des te belangrijker om tijdig in actie te komen. Als je voor je gevoel geen grip hebt op de situatie duik dan niet weg – door je kop in het zand te steken, zijn de problemen niet weg – maar roep hulp in. Ook al is dat je eer te na.

Stappen maken
In mijn dagelijkse praktijk kom ik regelmatig ondernemers tegen die zich ‘net te laat’ bij ons melden. Daardoor wordt het extra uitdagend om de continuïteit terug te brengen in het bedrijf en soms lukt dat dan ook domweg niet meer. Laat het niet zover komen en neem contact op. In een ochtend kunnen we al veel bereiken en jou vertrouwen geven om stappen te maken, zodat jij weer achter het stuur komt te zitten. Ook ‘de schade’ tot een minimum beperken, kan helaas een doelstelling zijn. Wees moedig, durf te bellen en… blijf aan zet.

Verhuisd
Mijn kantoor is recent verhuisd van Lelystad naar Zwolle en sinds deze maand heb ik ook een dependance in Dronten-west aan De Dieze 34. Je bent hier van harte welkom voor een inspirerend gesprek of lekkere kop koffie. Bel of mail om een afspraak te maken.

Neem contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek, dan kunnen we sparren.

Deze column is geschreven voor het magazine Handel en Wandel. Dit zakelijk magazine wordt verstrekt aan ondernemers in de gemeente Dronten.

2022-12-28T11:25:48+00:00 28 december 2022|Algemeen, Bedrijfsstrategie, Financien, Managementondersteuning|