Naweeën van de pandemie

‘Nu vrijwel alle coronamaatregelen eraf zijn, resteren twee enorme vraagstukken’, schrijft Jacco Vonhof, voorzitter van ondernemersorganisatie MKB-Nederland in één van zijn blogs. ‘Dat zijn het vinden van oplossingen voor de financiële positie van ondernemers in de getroffen sectoren en het plan voor de lange termijn om nieuwe lockdowns te voorkomen. Er moeten oplossingen komen voor de schulden die ondernemers hebben opgelopen en de eigen vermogens die zijn opgebrand. Bovendien moeten ondernemers die dat willen ook verantwoord kunnen stoppen’, aldus Vonhof.

Schulden terugbetalen
Vonhof raakt een gevoelige snaar. Zolang er geen passend aanbod van de landelijke overheid ligt, zal een deel van de getroffen ondernemers nog lang de naweeën ervaren van twee jaar pandemie. Schulden zullen een keer terugbetaald moeten worden en dit gaat ten koste van investeringen die je in je onderneming had willen doen. Daarbij zal het aflossen zijn weerslag hebben op je besteedbaar privé inkomen. Op papier kun je dan goed verdienen, maar er blijft bijna niets over om van te leven. Laten we omzien naar elkaar.

Creativiteit bij bedrijven
Een ander effect dat mij zorgen baart, is dat creativiteit op de werkvloer onder druk staat. Door het thuiswerken zijn werkprocessen en sociale verbanden veranderd. Hoe vind je de juiste arbeidsethos en teamgeest terug onder bestaande medewerkers thuis, medewerkers die terugkeren naar kantoor en nieuwe collega’s? Hoe houd je de informatie-uitwisseling op peil en zorg je dat er ook nog genoeg tijd is om met elkaar creatief te zijn?

Evalueer je businessmodel
Nog een gevolg dat ik opmerk, is dat door corona vraag en aanbod op sommige terreinen heel erg uit elkaar zijn gelopen. Met andere woorden: Klopt jouw businessmodel nog? Durf jij – in een tijd van digitalisering, robotisering, prijsstijgingen van grondstoffen, technologische ontwikkelingen en stijgende loonkosten – je model aan te passen? Kijk daarom kritisch naar je huidige businessplan en toon lef. Vind je dit lastig, nodig dan eens een klankbord uit. Ik help je graag.

Neem contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek, dan maken we nader kennis.

Lees mijn blog Kom ik wel uit de crisis?

Deze column is geschreven voor het magazine Handel en Wandel. Dit magazine wordt verstrekt aan alle ondernemers in de gemeente Dronten.

2022-04-06T11:25:35+00:00 6 april 2022|Algemeen, Financien, Onderzoek|