Vergroot je slagingskans op succesvolle financiering

Onlangs heeft het CBS weer een Financieringsmonitor opgesteld. De Financieringsmonitor toont de resultaten van een digitale enquête die is uitgezet bij het MKB. In dit bericht wil ik enkele conclusies met jullie delen.

Uit het persbericht blijkt dat een kwart van het MKB behoefte heeft aan externe financiering. Van de MKB bedrijven die daadwerkelijk een aanvraag deden, kreeg 84 procent de financiering ook echt rond.

Financieringsbehoefte
Bij het microbedrijf (minder dan 10 fte) heeft 23% behoefte aan externe middelen, bij het kleinbedrijf (10-50 fte) is de behoefte 27% en bij het middenbedrijf (50-250 fte) 31%. Grote bedrijven hebben de laagste behoefte, namelijk 17%. Jonge en snelgroeiende bedrijven en start-ups hebben de grootste behoefte om hun groei te bekostigen.

Een ander opvallend punt is dat van de bedrijven die aangeven een financieringsbehoefte te hebben 81 procent de mogelijkheden daadwerkelijk verkent en dat van deze groep 2 op de 3 ook echt een financieringsvraag doen.

De meeste afvallers zien de onderzoekers bij de start-ups. Meer dan de helft doet geen aanvraag, omdat zij hun slagingskans te laag inschatten.

Kans op succesvolle financiering
Zoals eerder vermeld, kreeg 84 procent de gevraagde financiering rond. Kijkend naar de grootte van de bedrijven dan zien de onderzoekers dat 99 procent van het grootbedrijf de financiering rond krijgt, het middenbedrijf zit op 93 procent en de microbedrijven op 80 procent.

Banklening veruit favoriet
Verder is ook onderzoek gedaan naar de soort financieringen. Hieruit blijkt dat traditionele vormen zoals leningen via de bank (40%), leasing (21%) en rekening-courant (12%) nog steeds heel populair zijn en het meeste voorkomen. Hoe kleiner het bedrijf, hoe groter de kans dat deze alternatief gefinancierd is. Crowdfunding en informal investors zijn dan de meest genoemde, omdat zij minder hoge eisen stellen.

Slagingskans succesvolle financiering
In de praktijk doen wij, als Claassen, Moolenbeek & Partners, veel financieringsaanvragen die nagenoeg altijd succesvol worden afgerond. Om te beginnen vergroot je de slagingskans door samen een goed verhaal op te stellen. Een goed onderbouwd financieel plan vergroot substantieel de kans op succes. Vervolgens kijken wij, met jou, naar de meest passende en beste oplossing. Een oplossing met voldoende flexibiliteit, comfort en die met jouw doelen meebeweegt. Natuurlijk is een gedegen voorbereiding het halve werk. Je krijgt 1 keer de kans om een eerste indruk te maken!

Heb je ook een financieringsbehoefte en wil je eens met een financieringsspecialist sparren? Neem contact met mij op voor een vrijblijvende afspraak. Mail of bel 0320 – 286 768.

2024-01-31T13:07:30+00:00 11 februari 2019|Actueel|