Prijzen bedrijfsovername flink gestegen, aanbod droogt op

Brookz, een platform voor bedrijfsovername, heeft in haar Brookz Overname Barometer de resultaten van het tweede halfjaar 2018 naar trends en ontwikkelingen in de MKB-overnamemarkt gepubliceerd.

Beeld
Algemeen beeld is dat bijna over de gehele linie, behalve detailhandel (- 1,4%), de verkoopprijzen flink zijn gestegen. Met name bij bedrijven die in de Bouw & Installatietechniek (9,2% stijging) werken en in de IT & Online (+ 5,9%) maar ook bedrijven in de Automotive, Transport & Logistiek (+ 5,5%) en Industrie & Productie (+ 4,9%) doen het goed. De middenmoot wordt gevormd door de Zakelijke dienstverlening (+ 4,1%) en Agri & Food (+ 3,7%).

Prijs
Kijkend naar de verkoopprijzen dan ziet Brookz in de barometer dat voor bedrijven uit de IT & Onlinesector het meest wordt betaald. Gemiddeld wordt in deze sector 6,25 keer de brutowinst (EBITDA) voor een bedrijf betaald. Voor ander sectoren geldt: Gezondheidszorg & Farmacie 6,05, Groothandel 5,65, Agri & Food 5,60, Industrie & Productie 5,35, Zakelijke dienstverlening 5,05, Media, Reclame & Communicatie 4,65, Bouw & Installatietechniek 4,15, Horeca, Toerisme & Recreatie 4,00, Automotive, Transport & Logistiek 3,85 en Detailhandel 3,60. Als je benieuwd ben naar de waarde van jouw bedrijf, laat dan eens een globale waardeberekening maken. Deze kan ik voor u verzorgen.

Aanbod
Een andere conclusie die Brookz trekt, is dat het aanbod opdroogt. Door overnameadviseurs zijn er in het tweede half jaar 7% meer transacties uitgevoerd dan in het eerste half jaar van 2018. Die stijging wordt bijna volledig veroorzaakt door toename aan het aantal begeleide aankooptransacties en dat merk ik zelf ook in mijn eigen praktijk. Dit geeft aan dat het een duidelijke ‘verkopersmarkt’ is; het aanbod is beperkt. Voor een goed draaiend MKB-bedrijf staan soms wel twintig kopers in de rij. Tot slot constateert Brookz dat bedrijven die willen groeien steeds vaker een overnameadviseur inschakelen om hen te helpen een geschikte overnamekandidaat te vinden en om gemakkelijker een voet tussen de deur te krijgen.

Wat ga jij doen?
Wanneer je overweegt om binnenkort je bedrijf te verkopen, dan is dit wellicht een goed moment voor verkoop. In een verkopersmarkt gaat dit gemakkelijker dan in een kopersmarkt en daardoor krijg je ook een betere prijs. Wil je groeien, door het aangaan van overnames, dan kunnen wij je wellicht verder helpen en je in contact brengen met potentiële kopers.

Meer info of kennismaking
Wil je meer weten over bedrijfsovername? Neem vrijblijvend contact met mij op!

2019-03-25T14:03:23+00:00 21 februari 2019|Actueel|