Waar verdien je geld en waar lekt het weg?

Geldzorgen zijn voor veel ondernemers de dagelijkse realiteit. Ze ontstaan door sterk stijgende kosten die moeilijk door te berekenen zijn aan de klant, doordat klanten wegblijven of gewoonweg doordat klanten later zijn gaan betalen waardoor je steeds meer moet voorfinancieren. Welke acties kun je ondernemen om weer een bruisende onderneming met goede marges te worden en geld op de bank?

  1. Erken dat het niet goed gaat.

Slecht slapen en tobben is niet goed, je kop in het zand steken ook niet. Het begin naar financieel herstel is erkenning. Daarna volgt actie. Voorkom dat anderen je krediet opzeggen of dat er beslag wordt gelegd.

  1. Bepaal de stand van zaken.

Meten is Weten, Gissen is Missen. Zorg dat je cijfers op orde zijn en neem je huidige bedrijfssituatie onder de loep. Kijk waar je geld verdient en waar het met bakken uit je bedrijf stroomt.

  1. Denk in mogelijkheden en zie kansen.

Blijf vooruit kijken. Brainstorm met een bevriende ondernemer of extern adviseur. Zijn er nieuwe verdienmodellen, marktmogelijkheden en kansen voor extra krediet?

  1. Pak schulden aan.

Ga met de schuldenaars in gesprek. Overleg of je in termijnen mag betalen. Vraag hierbij advies van een financieel adviseur.

  1. Bepaal de levensvatbaarheid van je bedrijf.

Dit is geen leuke vraag, maar wel noodzakelijk om te stellen. Soms is stoppen of je bedrijf verkopen de beste oplossing. Er is leven ná je ondernemerschap. Misschien hoeft het zo ver niet te komen; zoek hulp.

Ja, dat kost geld, maar dan weet je wel waaraan je kunt werken en kun je gericht maatregelen nemen. Je krijgt er rust, minder slapeloze nachten én perspectief voor terug. Wij helpen ondernemers door te luisteren en te meten. Daarna maken we een plan van aanpak. Waar kies jij voor?

Neem contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek, gewoon doen!

Deze column is geschreven voor het magazine Handel en Wandel. Dit zakelijk magazine wordt verstrekt aan ondernemers in de gemeente Dronten.