Directeur Probin: “Financieel specialist ontlast je bij overname”

Een bedrijf overnemen is een vak apart. Dat doe je niet even tussen de bedrijven door, dat vraagt tijd, aandacht en specifieke bedrijfseconomische kennis. Als ondernemer ben je druk met de dagelijkse operatie en wil je focus houden op je core business. Ondertussen heb je wél de nodige ambities en wil je groeien. Hoe vlieg je dat aan?

Pieter Bram Woltjer is directeur/eigenaar bij Probin Telder*, toeleverancier voor bedrijven in de bouw en industrie. Probin heeft vestigingen in Dronten, Emmeloord, Kampen en Lelystad. Zijn groeiambities: versterken van de formule, de marktpositie in midden- en Noord-Nederland verstevigen en het aantal vestigingen binnen nu en drie jaar verdubbelen. Aan het begin van 2019 klinkt het eerste wapenfeit: Probin heeft technisch handelsonderneming de Lastoorts met winkels in Bolsward en Leeuwarden overgenomen. De bedrijfsnaam blijft voortbestaan en de klanten worden geholpen door dezelfde medewerkers.

Expertise
Om de bedrijfsovername in goede banen te leiden, schakelt Woltjer Ferdinand Zomerman, partner bij Claassen, Moolenbeek & Partners uit Lelystad, in. Woltjer: “Ik ben zelf bedrijfseconomisch opgeleid. Financieel gezien zou ik een heel eind zijn gekomen, maar ik heb een onderneming te runnen en dan is het fijn wanneer een financieel specialist je kan ontlasten. Ik heb andere dingen te doen. Daarbij, de punten en komma’s bij een dergelijke overname moeten door een bedrijfsadviseur met een bepaalde expertise worden gezet, zo iemand is Ferdinand.”

Bewust naar de top
Zomerman is register adviseur bedrijfsopvolging en begeleidt dagelijks ondernemers in het MKB naar de top. Hij legt zich toe op begeleiding van bedrijfsovernames en het realiseren van bedrijfsfinancieringen. Zijn opdrachtgevers zijn onder meer actief in de maakindustrie, zakelijke dienstverlening en agrarische sector. “De afgelopen twintig jaar mocht ik bij vele bedrijven over de vloer komen – en nog steeds – ik leer daar enorm van.”

Enthousiast, maar rustig
De eerste gesprekken met de Lastoorts voert Woltjer alleen. “Toen de onderhandelingsfase begon en de financiële onderbouwing aan bod kwam, heb ik Ferdinand meegenomen. Dit werkte zeer prettig en was strategisch slagvaardig. De financiële expertise van Ferdinand is groot. Je merkt dat hij theorie (diverse opleidingen resp.) en de dagelijkse praktijk in een onderneming goed kan combineren. Hij is enthousiast, maar toch ook rustig, betrouwbaar en heel discreet. Ik zou hem bij iedere ondernemer met grotere groeiambities aanraden. Mijn gouden tip: Concentreer je op je eigen werk, je moet niet alles zelf willen regelen.”

Meer info of kennismaking
Wil je meer weten over bedrijfsovername? Neem vrijblijvend contact met mij op!

* Pieter Bram Woltjer op de foto in grijze pullover

Lees mijn eerdere blog
Bedrijfsovername; zou jij je eigen bedrijf kopen?

2019-03-25T14:28:16+00:00 25 maart 2019|Actueel|